Из миналото на родния край

Оценете
(0 гласа)

Кръгът на прегърналите идеи на социализма се разширява по време на първата световна война /1914-1918/ и особено след нея.
Значителна част от социалистите от Годеч и района по време на войната са мобилизирани различни полкове, но най-компетентна маса е имало в 25-ти пехотен полк, където също вземат участие в различни революционни прояви.

Сред разбунтувалите се войници 25-ти пехотен полк е имало доста годечани, които взимат участие в бунта. Отказвали се да минат Дунава да се бият срещу братските войски. Някои от по-активните като Миле Радин Божилов, а в последствие осъден на смърт и разстрелян.
Силен отзвук в района дава Великата Октомврийска социалистическа революция чиито идеи донасят демобилизираните след приключването на първата световна война. В Годеч през 1918 година се изгражда масова организация на ПРСДП /тесни социалисти/ със секретар Илия Каралеев която води пълнокръвен организационен политически и агитационен живот.
Устройват се масово посетени публични събрания. На тях пламенни агитатори като Русим Илиев, Рангел Велков и други открито призовават за защита на първата в света работническо-селска държава –младата съветска република. На митингите и публичните събрания се настоява за търсене сметка на виновниците за функционалната катастрофа. Водят се остри спорови, разобличава се продажническата роля на монархията, властниците и техните привърженици. След конгреса на партията през май 1919 година и след преименуването й в комунистическа, дейността на създадените в Годеч и района партийни групи се активизира още повече.
Проникването на социалистически идеи в Годеч и района води своето начало от края на ХІХ и началото на ХХ век. В периода 1900 – 1906 година тук е имало няколко души социалисти предимно учители един от които е жив и сега. Васил Раденков Станулов /дядо Васил Раденков от Годеч/. Тяхната основна дейност е имала предимно просветителски и агитационен характер. Получавали са и разпространявали сп. „Ново време” – на дядо Благоев и вестник „Работнически вестник”, орган на ВРСДП /т.с./
В навечерието на Балканската война по време на нея и на междусъюзническата война до 1914 година социалистическите идеи обхващат по-голям кръг хора. Ревностни техни разпространители стават прогресивни младежи от Годеч и района, ученици тогава в Софийската и Врачанската гимназия като Найден Дончев от село Връбница, Илия Г.Каралеев, Цветан Пейчев, Георги Кръстев, и Русим Илиев и др. от Годеч. Социалистическите идеи намират привърженици сред някои занаятчийски,работници и други слове. Серги Живков – шивашки работник, Йордан Дончев – обущар и двама от Годеч Делчо и Йосиф Становеви от Връбница. Александър Димитров от Мургаш, Тодор Димитров от Каленовци, и др.Първата по-значителна проява на социалистите в района била участието на избори за народни представители през 1918 година с червеновинената бюлетина. Получените 14 гласа за БРСДП тесни социалисти било голямо събитие за тях, отпразнувано по най – тържествен начин на другарска среща. През този период социалистите вече активно участват в живота на читалището – изнасят вечеринки, прогресивни пиеси , провеждат се събрания, устройват се дискусии. Със събраните средства от пиеси и вечеринки закупуват прогресивна литература. Правят абонаменти за „Работнически вестник”и издаваните от БРСДП списания.
През декември 1919 година в Годеч се провеждат избори за училищно настоятелство и общински съветници. Победата на партията е явна. В училищното настоятелство са избрани само партийни членове начело с председателя Русим Илиев, а за общински съветници – Янко Бонев., от село Лопушня. Божил Петров, от Равна. Младен Тодоров от с. Мургаш, и др.
Проявява се с голямо политическо значение и свикания от партията траурен митинг в Годеч във връзка с подписването на Ньойския договор.
През 1919 – 1920 г. се образуват партийни групи в селата Мургаш, Връбница, Каленовци, Разбоище и др. На 6.01.1921г. Мургашката комунистическа група обявява червена седмица. Провежда се агитационна работа в околните села – Букоровци, Туден, Раяновци, Калотина, - където също се изграждат комунистически групи.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.