Четвъртък, 10 Март 2011 14:22

Строежа на читалищната сграда

Оценете
(1 глас)

Stroej-1Още от първите години от основаването на читалището се поставя въпросът за построяване на читалищен дом. В началото на осъществяването то се помещава в училището, а в последствие се приютява в частни сгради.

През 1931 година е преместено в една стая, отстъпена от Александър Станимиров, където функционира до построяването на собствено здание.

През първото десетилетие на ХХ век се създава фонд „Постройка на читалищен дом”. Още оттогава в него се набират всички приходи от членски внос, театрални представления и други читалищни дейности. През 1905-1906 година се пуска подписка за волни помощи сред населението в Годеч и сумата във фонда, макар и бавно, расте. Събирането на средства от всички възможни източници продължава чак до 1930 година, когато започва строежът на новата сграда.

Много са родолюбивите, жадни за просвета и култура годечани, които дават своя дял във фонда. През 1924 година от името на читалището е разиграна лотария за набиране на сумата от 250 000 лева. Читалищните деятели разпространяват лотарийни билети, като най-големи продажби по свидетелство на Младен Матов реализира Тодор Ив.Киров, отчел приход от 10 000 лева. За набиране на средствата са устройвани различни благотворителни дейности – томболи, американски наддавания /търгове/, чайове и други.

Дълго, упорито и всеотдайно са работили няколко поколения привърженици на читалищното дело, за да осигурят необходимите за градежа на новата сграда средства. С набраните от лотарията средства, с приходите от фонда, както и с помощта на Софийския окръжен съвет, през 1930 година започна строежът на читалището. През следващата 1931 година се полага и „основният камък” на зданието. Интересен факт е, че читалищната сграда е замислена като „дом- паметник в село Годеч в чест на загиналите годечки жители в Балканската война”. Това е записано в съхранения акт № 39 на Годечкото народно читалище „Напредък” от 19.08.1931 година. В документа се казва още; „Зданието се строи с читалищни средства и помощи от държавни, окръжни, общински и обществени учреждения и частни лица на обща стойност 1 000 000 лева”. Архитект на сградата е Васил Пейчев, а планът е изработен от Александър Дубовик от гр.София. Майстор на постройката е Димитър Манчов /Шлямин/ от Годеч.

Когато набраната до този момент сума се оказва недостатъчна за завършване на читалищния дом, през 30-те години започва нова кампания за събиране на средства. Читалищните активисти се обръщат с молба за финансова подкрепа от всички възможни институции. Изпратени са писма до всички български митрополити, до видни общественици и политици – до всеки, който би могъл да се отзове и да помогне на благородната инициатива. Мотивът, който изтъкват с прошенията си читалищните дейци, е да бъде построен дом - паметник, който „да подкрепя и поддържа високия национален дух тук, в западните покрайнини на родината ни в онези братя, останали зад поставената от Ньойски договор черна граница”.

Набирането на средствата е упорито. През 1933 година е изпратено писмо до цар Борис III с молба за „материална и морална подкрепа за изграждане на читалищен дом- паметник”. Получен е отговор от канцеларията на царя, който изпраща 3 000 лева дарение и портретите на царя и царицата.

Така с много настойчивост се събират необходимите средства и строежът продължава. Читалищният дом е завършен през 1938 година, когато читалището се нанася в собствена сграда. През 1954 година към зданието се пристройва ново крило за нуждите на разрастващата се културна дейност. В него има киносалон, сцена, гримьорни и помощни помещения.

 

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.