Четвъртък, 10 Март 2011 09:26

Началото

Оценете
(0 гласа)

Nachalo-1Годечкото читалище води своето начало от 1.01.1899 година, но подготовката, учредяването и приемането на устав стават през есента на 1898 година.

На 21.11.1898г. по инициатива на членовете на временно съществуващото тогава Годечко благотворително дружество „ Напредък” се провежда заседание, на което присъстват 15 души – учители и видни годечки общественици.

Сбирката става в канцеларията на местното основно училище. На това заседание се взема историческо решение:”…да се открие от началото на идващата 1899 година читалище в селото ни Годеч”. За целта се избира осемчленна комисия, която се упълномощава да изработи проектоустав и да намери подходящо помещение за нуждите на читалището.

На 6.12.1898г. се провежда учредително заседание на читалището, на което присъстват 29 души. От тях петима са учители, трима – служители на месната администрация, а останалите двадесет и един – търговци, земеделски стопани, занаятчии. Приема се устав, който се състои от 35 члена и регламентира състава, управлението, целите и функционирането на читалището. Избира се читалищно настоятелство.

Първото си заседание читалищното настоятелство провежда на 16.12.1898г.. Извършва се разпределение на длъжностите и отговорностите. Ето имената на първите читалищни дейци в град Годеч:

 

Божил Раденков, учител – председател

Васил Тодоров, учител – подпредседател

Георги Топузов, началник на пощата – секретар

Илия Ангелов, писар в общината – касиер

Рангел Николов, учител – библиотекар.

 

Запазен е оригиналният устав, написан собственоръчно от председателя Б.Раденков и утвърден от Министерството на народното просвещение през януари 1899г., откакто започва да функционира читалището.

Пред новоизбраното ръководство се откриват широки перспективи за културно-просветна дейност. Така първооснователите разбират своята апостолска просветителска мисия:”… умствено издигане на членовете и нравствено издигане на обществото”.

Още в първата година от създаването на читалище „Напредък” се създава театрална трупа начело с Божил Раденков. През есента на 1899г. започва подготовката на две пиеси, представени в началото на 1900-та година- нашумялата по онова време трагедия „Многострадалната Геновева” и историческата драма на Васил Друмев „Иванко, убиецът на Асен”. Главните роли се изпълняват от учители. Стая от училището е превърната в театрален салон, като част от помещението е приспособено за сцена.

Nachalo-2

Междувременно читалищната организация укрепва, набира опит. Създава се архив, популяризира се читалищното дело и се привличат нови членове. Набира се библиотечен фонд, урежда се финансова отчетност.

Размирна е 1900-та година в Годеч. По време на избори селяни, не допуснати да гласуват, нападат изборното помещение. Арестувани са много от тях, а някои от месните учители, които са ги подкрепяли, са уволнени и принудени да търсят работа в други селища. Това са най-дейните от основателите на читалището. Така за няколко години спира дейността на читалище „Напредък”.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.